DF studenta Jāņa Timmas veidotais robots ieguva trešo vietu Eiropas čempionātā Vīnē, turklāt visprestižākajā — Mega Sumo kategorijā, sumo cīņās vislielākajiem robotiem svarā līdz trīs kilogramiem.

Šogad 293 pašbūvēto, autonomo robotu konkurencē startēja trīs roboti no Latvijas, visi Mega Sumo kategorijā. Latvijas censoņi sekmīgi pārvarēja kvalifikācijas cīņas, bet robotu karos pieredzējušā Latvijas Universitātes datorzinātņu studenta Jāņa Timmas lolojums izcīnīja augsto 3. vietu. Mūsu valsti pārstāvēja trīs augstskolu un robotikas klubu komandas, dalību čempionātā atbalstīja Latvijas „iRobot” izplatītāji.

Sumo cīņās robotiem uzvar tas, kurš savu pretinieku izstumj no apļa. Šajā kaujā robotiem jātiek galā pašiem, paļaujoties tikai uz saviem sensoriem.  Pašlaik šajā robotu cīņu veidā Eiropā un ASV dominē Baltijas valstu robotu būvētāji.

„Vienīgā virsotne, ko vēl nevaram iekarot, ir Japāna — šī sporta veida dzimtene ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi. Decembrī latvieši un lietuvieši bija pirmie Eiropas pārstāvji, kas vispār tika uzaicināti uz Japānas robotu sumo cīņām, iepriekš tas bija tāds slēgtais klubs,” lepojas „iRobot” izplatītāju „Terra Virtuala” valdes loceklis Vitolds Bīriņš.

 

Šajā čempionātā Austrijā visus pārsteidza pieredzējušā Lietuvas pārstāvja Vitālija Rodnova robots — pirmais Eiropā uzbūvētais robots, kas veidots, mācoties no japāņu tehnoloģijām. Šobrīd vairāki šāda tipa roboti top Latvijā un Lietuvā, lai nākotnē varētu konkurēt ar japāņiem.

Eiropas čempionātā lietuvietis izrādījās tik spēcīgs, ka lielākā daļa pārējo valstu dalībnieku, izņemot Latviju, atteicās iziet „ringā” un bez cīņas atzina savu zaudējumu. Pēc japāņu parauga būvēto robotu ātrums un dinamika ir tik iespaidīga, ka līdzšinējie Eiropas konkurenti neiztur sadursmes un tiek pat neglābjami sadragāti.

Neiztika bez kurioziem. Rodnovs, kā tas pieņemts Japānā, turēja pulti, lai pēc cīņas uzreiz varētu robotu izslēgt — noķert ar rokām nav iespējams, jo tas pārvietojas ar ātrumu pieci metri sekundē, pievelkas pie laukuma ar 150 kilogramiem ekvivalentu spēku un robota priekšējā lāpsta ir žiletes asumā. Ar šo „briesmoni” jādarbojas cimdos un aizsargbrillēs. Tomēr Austrijas tiesneši Rodnova argumentiem nenoticēja. Redzot, ka Vitālijs robotu pēc cīņas momentā izslēdz ar pulti, tiesneši nodomāja, ka robots nav autonoms, bet gan tiek vadīts, un kategoriski pieprasīja pulti nolikt uz tiesnešu galda. Pretējā gadījumā Rodnovam draudēja diskvalifikācija.

Tālākie notikumi atgādināja Terminatora sāgu. Lietuvas robots pretinieku tik spēcīgi izsvieda no ringa un sāka šaudīties pa laukumu, meklējot nākamo pretinieku, ka tiesneši nobijušies skrēja pie Vitālija un lūdza viņu robotu izslēgt. Uz ko Vitālijs atbildēja — bet man nav pults, ar ko to izdarīt. Tiesneši skriešus atnesa atpakaļ pulti un nu jau lūdza to nelaist ārā no rokām līdz sacensību beigām — uzreiz pēc katras cīņas to robotu–monstru momentā izslēgt. „Šķiet, vecajā Eiropā vēl nav gatavi japāņu un arī baltiešu robotiem,” smejas Bīriņš.

Pēc mēneša Klaipēdā notiks Baltijas robotu sacensības „BalticRobotSumo”, kur jau būs vairāki šāda tipa roboti un arī ringi būs veidoti daudz nopietnāki un drošāki — pēc japāņu tradīcijām. Šīs  sacensības pirmo reizi Eiropas vēsturē apmeklēs arī Japānas robotu sumo cīņu rīkotāju pārstāvji.

  • <link http: www.kasjauns.lv lv zinas latviesu-robots-atzits-par-treso-stiprako-eiropa>Raksts portālā Kas jauns.lv

Dalīties