Latvijas Universitātes Biznesa inkubatora dalībnieki “Neural Audit” vērš uzmanību uz audiovizuālo materiālu validāciju un fokusējas uz rīka izstrādi, kas pārbaudīs to īstumu, pasargājot uzņēmumus un indivīdus no viltus materiālu izmantošanas.

Ģirts Ratnieks un Kārlis Jēkabsons ir Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultātes absolventi, kuri ikdienā strādā par programmētājiem. Kārlis specializējas mākslīgajā intelektā, tādēļ komandai nav šaubu, ka ar savām zināšanām un prasmēm spēs izveidot produktu, kuru rādīt savai auditorijai un potenciālajiem investoriem.

Komandas mērķis ir radīt rīku, kas, izmantojot mākslīgo intelektu, spēj verificēt audiovizuālo failu autentiskumu. Rīka darbības princips ir tīmekļa lietotne, kurā iespējams augšupielādēt failu un pēc augšupielādes parādīts ticamības procents. Rīks būtu noderīgs dažādām nozarēm. Piemēram, apdrošināšanas kompānijas varētu pārbaudīt iesūtītos attēlus KASKO apdrošināšanas pieteikumiem, žurnālistiem šāds rīks spētu nodrošināt uzticamāku informāciju, kas, savukārt, celtu mediju reputāciju, tiesu ekspertiem šis rīks noderētu dažādu viltotu pierādījumu pārbaudei.

Kā par idejas rašanos stāsta komandas pārstāvis Ģirts: “Idejas pirmssākumi radās, runājot ar topošo juristu par to, kā tiek validēti dažāda veida elektroniskie pierādījumi. Nonācām pie secinājuma, ka Latvijā to pārbauda speciālisti, bet manuāli, ne ar automatizētu rīku. Sapratām, ka varam izveidot rīku, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj pārbaudīt attēlus automatizēti.”

No minētajām nozarēm jau izrādīta interese par šāda veida produktu, taču komandai pie idejas validācijas nācies strādāt vairākus mēnešus - sākumā, koncentrējoties uz tiesu ekspertīzi un juristiem, tā secināja, ka problēma iespējams nav tik sasāpējusi, lai meklētu risinājumus. Runājot ar dažādiem LU Biznesa inkubatora mentoriem, kā arī apspriežoties savā starpā, Ģirts un Kārlis pamēģināja uzrunāt arī žurnālistus un apdrošinātājus - katrā no šīm nozarēm eksistē risks saistībā ar viltotiem audiovizuālajiem failiem.

Šobrīd komanda aktīvi strādā LU Biznesa inkubatora pirmsinkubācijas programmā, kuru uzsāka ar pavisam zaļu ideju. Programmas laikā komandas biedri jau ir paspējuši vairākkārt mainīt un pielāgot ideju, sākuši veidot aizmugursistēmu savam minimālajam dzīvotspējīgam produktam (MVP), uzsākuši sarunas ar potenciālajiem klientiem, piesaistījuši dizaineri. Komanda šobrīd uzsākusi arī darbu “Inovāciju akadēmija” programmā.

Inkubatora programmas laikā “Neural Audit” mērķis ir līdz galam izstrādāt savu MVP tā, lai tas būtu pieejams testēšanai, apgūt uzņēmējdarbības principus, kā arī piesaistīt finansējumu, lai paātrinātu idejas attīstību.

Ja arī tev interesē pamēģināt attīstīt savu biznesa ideju, iesaisties LU Biznesa inkubatora jaunajā pirmsinkubācijas programmā “Green HExagon”, kas fokusējas uz ilgtspējas, klimata un sociālajiem izaicinājumiem un risinājumu izveidi. Vairāk informācijas meklē greenhexagon.eu.

Dalīties