Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projekta komandai pievienojies doktorants Ansis Zvirbulis, kurš strādās pie kvantu algoritmu izstrādes, īpaši pievēršoties hibrīdskaitļošanas modeļiem, kuros tiek kombinēta kvantu un klasiskā skaitļošana.

Galvenais projekta rezultāts pēdējos mēnešos ir jauns rezultāts par saiknēm starp kvantu algoritmu sarežģītību un skaitļošanas uzdevumu reprezentējošo polinomu pakāpi. Ir plaši zināms, ka skaitļošanas uzdevumiem, ko var aprakstīt ar visurdefinētām funkcijām, šie abi lielumi ir saistīti savā starpā un atšķirība starp tiem nevar būt pārāk liela. (Matemātiskā valodā: kvantu sarežģītība ir ne vairāk kā reprezentējošā polinoma pakāpe kubā.) Projekta pētnieki prof. Andris Ambainis un prof. Aleksandrs Belovs ir parādījuši, ka skaitļošanas uzdevumiem, ko var aprakstīt ar daļēji definētām funkcijām, atstarpe starp abiem lielumiem var būt daudz lielāka.

Dalīties