2023. gada 14. aprīlī Maija Kāle LU Datorzinātnes un informātikas nozares promocijas padomes atklātā sēdē aizstāvēja promocijas darbu “Jauna konceptuāla ietvara izveide labākai izpratnei par pārtikas patērētāju: starpdisciplināra lielo datu pieeja” un ieguva doktora zinātnisko grādu (Ph.D.). Darba zinātniskais vadītājs ir profesors Jurģis Šķilters.

Recenzenti: Dr.sc.comp. prof. Kārlis Čerāns (LU), Ph. D. prof. Ramešs Džeins (Kalifornijas universitāte, ASV), Dr.sc.comp. Mārcis Pinnis (SIA Tilde, Latvija).

Par promocijas darbu

Autores motivācija promocijas darba ietvaros ir veidot jaunu pielietojumu lielajiem datiem par pārtiku. Autore ir izstrādājusi vairākus veidus, kā izmantot liela mēroga datus, apvienojot kognitīvo un datorzinātņu metodiskos ietvarus, balstoties uz dabiskās valodas apstrādi un ietverot sekojošo metodoloģiju pielietojumu: a) noskaņojuma analīzi par afektīvām reakcijām uz pārtiku un multisensoro pieredzi saistībā ar pārtikas patēriņu, b) dažādu valstu virtuvju salīdzinošo analīzi, izmantojot tēmu modelēšanas metodoloģiju un c) bigrammu analīzi, lai izsekotu veidus, kā pārtikas patērētāji runā par veselīgu pārtiku. Promocijas darba rezultāti apkopoti jaunā konceptuālā ietvarā, ilustrējot tā pielietojumu praksē, kur ar dažādu datorzinātņu metodoloģiju palīdzību veikti vairāki pētījumi, kas apkopoti publikāciju sarakstā.

Dalīties