Trešdien, 30. maijā, plkst. 15.00 Latvijas Universitātē (LU) notiks „Kripto diena 2012”, kuras mērķis ir iepazīstināt studentus ar Latvijā un citur notiekošajiem pētījumiem vienā no visaktuālākajām datorzinātnes tēmām - kriptogrāfijā un datu aizsardzībā. Pasākums notiks LU Datorikas fakultātē, Raiņa bulvārī 19, 3. stāvā 13. auditorijā, tiks nodrošināta arī tiešraide LU portālā www.lu.lv/tiesraide/1/.

"Kripto dienā 2012" uzstāsies kriptogrāfijas eksperti no Latvijas, Igaunijas un Vācijas - gan profesori no vairākām universitātēm, gan praktiķi, kas nodarbojas ar šifrēšanas sistēmu izveidi un analīzi. Tiks apskatītas vairākas aktuālās tēmas par šifrēšanu.  „Šobrīd ļoti aktuāls jautājums ir: kas notiks ar šifrēšanas zinātni tad, kad tiks uzbūvēti kvantu datori? Kvantu datori ļaus uzlauzt vairākas ļoti plaši lietotas šifrēšanas sistēmas un daudzi zinātnieki aktīvi meklē alternatīvas, kas paliks drošas arī tad, kad šifru uzlauzējiem būs pieejami kvantu datori. Otra tēma, kas tiks apskatīta: kādas sakarības var atrast informācijā, kas tiek šifrēta ar pašlaik lietotajām metodēm (bloku šifriem) un kā tās var izmantot, lai uzlauztu šos šifrus?” par kriptogrāfijas aktualitātēm stāsta LU Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis. Vulfs Harders, SIA „QuBalt” direktors, norāda: „Kriptogrāfija būtiski ietekmē mūsu ikdienas sazināšanos internetā, un bieži mēs to nemaz nepamanām. Mēs droši vien to pamanīsim tad, kad kriptogrāfija savā patreizējā veidā vairs nepastāvēs. Kvantu datori un jaunas atziņas teorētiskajā datorzinātnē izmainīs mūsu sazināšanos ikdienā.”  Programmā:
  • Andris Ambainis (LU) - Classical cryptography that is secure against quantum computers? 
  • Wulf Harder (SIA „QuBalt”, Latvija) - Patterns in Input/Output-Dependencies of Block Ciphers and Arithmetic Operations. 
  • Helger Lipmaa (Tartu Universitāte) - On Lattice-Based Cryptography.
  • Manfred Kudlek (Hamburgas Universitāte) - On Randomness and Pseudorandomness. 
Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar SIA „QuBalt” un Tartu Universitāti. Pasākumu apmeklēt aicināti visi interesenti!

Dalīties