Piektdien, 17. maijā, visu 13 Latvijas Universitātes fakultāšu mācībspēki, studenti un institūtu pētnieki pulcējās Jauno tehnoloģiju un inovāciju dienā, lai dalītos savu pētījumu rezultātos, nākotnes vīzijās un pētniecības iecerēs.

Visas dienas garumā Zinātņu mājās un Dabas mājas bija atvērtas laboratorijas un norisinājas dažādas aktivitātes, tostarp studentu un mācībspēku komandu darbnīca “Nākotnes ideju laboratorija”, kurā LU fakultātes iepazīstināja ar savām idejām par savas nozares nākotnes attīstības iespējām, un LU pētnieku projektu rezultātu un nākotnes pētniecības ideju prezentāciju cikls “Zināšanu agora”.

“Nākotnes ideju laboratorijā” Datorikas fakultāti pārstāvēja prof. Leo Seļāvo, asoc. prof. Uldis Bojārs un studenti Matīss Apinis un Andis Draguns. Prezentācijā par IT nozares vīziju pēc 13 gadiem komanda uzsvēra jauno tehnoloģiju ienākšanu un nozīmi cilvēka ikdienā, mākslīgā intelekta, robotu, virtuālo asistentu attīstību, un kvantu skaitļošanas attīstību, kas nenoliedzami mainīs ierasto lietu kārtību.

Pēc prezentācijām visām komandām bija jāizlozē sev pāris un kopīgi jāizdomā trīs idejas: īstermiņa, vidējā termiņa un ilgtermiņa sadarbībai. DF komanda idejas domāja kopā ar Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes un Teoloģijas fakultātes kolēģiem.

Fakultāšu prezentācijas un sadarbības idejas var noskatīties ierakstā (DF komandas prezentācija (no 56. minūtes) un sadarbības idejas (no 21. minūtes).

“Zināšanu agoras” tematiskajā grupā “Dzīves kvalitāte” par saviem pētījumiem pastāstīja DF profesors Jurģis Šķilters un profesors Leo Seļāvo.

Jurģis Šķilters stāstīja par nupat uzsākto pētījumu par cilvēka maņu saistījumu ar uztveri – tā kā liela daļa no pārtikas, kuru mūsdienās lietojam, ir neveselīga, bet skaista, šajā pētījumā tiks noskaidrots, kā uzlabot pārtikas baudījumu un veselīgumu, izmantojot uztveres pētījumu rezultātus.

Savukārt Leo Seļāvo pastāstīja par projekta “Staigā vesels” rezultātiem, kurā pētīts, kā ar intervālu treniņu palīdzību varētu uzlabot 2. tipa diabēta pacientu dzīves kvalitāti un palīdzēt arī cilvēkiem ar citām veselības problēmām, piemēram, kardiovaskulārajām, kur aktīvs dzīvesveids palīdz, un arī veseliem cilvēkiem gan cīnoties ar lieko svaru, gan uzturot sportisko formu.

Prof. Jurģa Šķiltera un prof. Leo Seļāvo prezentācijas “Zināšanu agorā” iespējams noskatīties  ierakstā.

Dalīties