Latvijas Universitātes Senāta svinīgajā sēdē pirmdien, 30. septembrī, tika sveikti LU goda doktori, gada biedri un emeritētie profesori, to vidū arī Datorikas fakultātes draugi – par LU Goda doktoru iecelts Viļņas Universitātes profesors Gintauts Dzemida (Gintautas Dzemidas), bet par LU Goda biedru –AS “Emergn” valdes priekšsēdētājs Pēteris Krastiņš.

Gintauts Dzemida (Gintautas Dzemidas) ir Lietuvas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis kopš 2011. gada. Viņš ir apbalvots ar Lietuvas Nacionālo zinātnes balvu (2001.) un Lietuvas Nopelnu ordeni (2007.). Kopš 2005. gada viņš ir Viļņas Universitātes Matemātikas un informātikas (pašlaik – Datu zinātnes un digitālo tehnoloģiju) institūta direktors. Gintauts Dzemida ir arī Viļņas Universitātes profesors, galvenais pētnieks, Kognitīvās datorikas grupas vadītājs. Profesors un viņa vadītais pētnieku kolektīvs ir pazīstams multidimensionālo datu dimensionālo reducēšanu un vizuālo analīzi. Viņa vadībā aizstāvēti 13 doktora darbi.

Kopš 2013. gada - galvenais līdzredaktors zinātniskajam žurnālam “Baltic Journal of Modern Computing”, ko kopīgi izdod Viļņas Universitāte un Latvijas Universitāte, kā arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Liepājas Universitāte, Vidzemes Augstskola un LU Matemātikas un informātikas institūts. Žurnāla izdošanai tiek izmantota Viļņas Universitātes izstrādāta un uzturēta izdevniecības sistēma. Kopš 2015. gada žurnāls tiek indeksēts Clarivate Analytics Web of Science Core Collection: Emerging Sources Citation Index. 

“10. and 13. International Baltic Conferences on Databases and Information Systems (Baltic DB&IS)” priekšsēdētājs. Konferenci kopš 1994. gada ik divus gadus kopīgi organizē Viļņas Universitāte, Latvijas Universitāte, Viļņas Ģedimina Tehniskā universitāte un Tallinas Tehnoloģiju universitāte.  Uzaicinātais referents 12. Baltic DB&IS, ko organizēja Latvijas Universitāte. Baltic DB&IS konferences ir labi zināmas pasaules pētnieku sabiedrībā un var kalpot par piemēru reālai, auglīgai sadarbībai starp Baltijas valstu universitātēm.

Darbnīcas “The International Workshop „Data Analysis Methods for Software Systems” priekšsēdētājs. Darbnīcu kopš 2009. gada ik gadu rīko Viļņas Universitāte. Latvijas un LU pētnieki aktīvi piedalās šajā darbnīcā. Prof. Juris Borzovs ir programmas komitejas loceklis un vairākkārt sniedzis prezentācijas plenārsēdēs, daudzi LU pētnieki un doktoranti piedalās ik gadu. Atlasītas darbnīcas prezentācijas tiek publicētas “Baltic Journal of Modern Computing”.

Pēteris Krastiņš ir ilggadīgs AS “Emergn” (bij. Exigen Services Latvia, bij. DATI) valdes loceklis, pašlaik – valdes priekšsēdētājs. Neraugoties uz īpašnieku un nosaukuma maiņām, uzņēmuma prioritāte bija un ir izglītības un zinātnes atbalsts Latvijā, tajā skaitā arī LU atbalsts un cieša sadarbība ar to.

Uzņēmums katru gadu diviem IT speciālistiem pasniedz Eižena Āriņa balvas un vienreizējas stipendijas, Latvijas augstskolu (tajā skaitā LU) IT specialitāšu labākajiem studentiem visa mācību gada garumā nodrošina stipendijas (katrā augstskolā vienam studentam), kopā ar uzņēmumu “Accenture Latvia” organizē labāko bakalaura un maģistru darbu konkursu, kuros ar naudas balvām tiek apbalvoti 3 labāko bakalaura un 3 maģistra darbu autori un viņu darbu vadītāji.

"Emergn" katru gadu ir LU programmētāju komandas galvenais finansiālais atbalstītājs dalībai dažāda līmeņa programmēšanas olimpiādēs, tajā skaitā pasaules programmēšanas sacensībās, finansiālu atbalstu sniedz arī Latvijas skolēnu dalībai programmēšanas olimpiādēs. LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātei mācību procesa nodrošināšanai ir ziedota dokumentu vadības un lietvedības programmatūru ELDIS, bet 2014. gada beigās LU Juridiskās fakultātes mācību un zinātniskā darba pilnveidošanai tika parakstīts līgums par fakultātes studentu un darbinieku bezmaksas pieejas nodrošināšanu "Emergn" izstrādātajai un uzturētajai Latvijas Republikas normatīvo aktu sistēmai NAIS.

Katru gadu Emergn nodrošina prakses vietas LU Datorikas fakultātes studentiem, bet Emergn darbinieki piedalās kvalifikācijas darbu novērtēšanā gan kā recenzenti, gan arī kā kvalifikācijas komisiju locekļi, bet Pēteris Krastiņš jau vairāk nekā 10 gadus ir kvalifikācijas komisijas priekšsēdētājs.

Dalīties