Latvijas Radio 1 raidījumā "Zināmais nezināmajā" 29. oktobrī viesojās Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis un Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesors Vjačeslavs Kaščejevs, lai runātu par šī brīža aktuālāko tēmu kvantu skaitļošanā - Google datoru "Sycamore", kas ir spējis veikt sarežģītus aprēķinus tik ātri, cik līdz šim nav izdevies nevienam no līdz šim zināmajiem superdatoriem.

"Šis ir pirmais kvantu dators, ko vairs nevar nomodelēt uz jaudīgu superdatoru vai ir grūti to izdarīt. Tā analoģija kā pirmais lidojums ar lidmašīnu, kad koka propellera lidmašīna ir pacēlusies un nolidojusi 100 metrus. Tas ir noticis. Pagaidām tas, ko reāli var šis dators, ir visai maz. Spēj vienā konkrētā uzdevumā pārspēt tradicionālo visjaudīgāko skaitļošanas tehniku. Tas ir pirmais kvantu dators, kas ir pietiekami jaudīgs, lai viņu nevarētu nomodelēt uz parastā datora," stāsta prof. Andris Ambainis.

“Tas ir augstākā līmeņa kvantu inženierzinātnes sasniegums. Ceļš uz pilnvērtīgu kvantu skaitļotāju ir vaļā. Tas ir nopietns tehnoloģiskais sasniegums,” atzīst prof. Vjačeslavs Kaščejevs.

Klausīties interviju (no 13:18)

 

Dalīties