Ceturtdien, 7. novembrī, prof. Juris Borzovs piedalījās Latvijas Nacionālās enciklopēdijas Nozaru redakcijas kolēģijas pusgada sanāksmē.

Nozaru redakcijas kolēģija ir personāla konsultatīva profesionāla darba grupa, kuras uzdevums ir sekmēt enciklopēdijas saturiskās kvalitātes nodrošināšanu.

Nacionālā enciklopēdija ir vispārējs, plašs un pastāvīgā attīstībā esošs augstticamu zināšanu resurss latviešu valodā. Enciklopēdijas pamats tiek veidots elektroniskajā vidē, taču paralēli iespējama arī drukāto enciklopēdijas sējumu sagatavošana. 2018. gadā enciklopēdijas redakcija sagatavoja un izdeva drukātās enciklopēdijas sējumu “Latvija”.

Nacionālās enciklopēdijas sākums datējams ar 2014. gadu, kad Kultūras ministrija kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku pieņēma lēmumu sākt enciklopēdiska zināšanu resursa veidošanu bibiliotēkas paspārnē. Enciklopēdijas darbību funkcionāli atbalsta Latvijas Nacionālā bibliotēka, bet finansiāli – Kultūras ministrija.

Enciklopēdijas satura veidošanu veicina trīs nozīmīgas koleģiālas iestādes: Nacionālās enciklopēdijas padome, Nozaru redakcijas kolēģija un Ilustrāciju redakcijas kolēģija. Ikdienā pie enciklopēdijas sagatavošanas strādā Nacionālās enciklopēdijas redakcija.

Šķirkļu jeb enciklopēdijas rakstu tapšana sākas ar šķirkļa nosaukuma un autora izvēli. Pēc tam, kad autors – nozares speciālists – pēc noteiktiem principiem ir sagatavojis un iesniedzis šķirkli, tas tiek rediģēts un norisinās galīgā šķirkļa satura saskaņošana ar autoru. Nepieciešamības gadījumā šķirkļi tiek recenzēti. Kad šķirkļi ir gatavi, tie tiek publicēti enciklopēdijas vietnē, un, ja iespējams, šķirkļiem tiek pievienotas ilustrācijas.

Enciklopēdijas saturs pastāvīgi tiek pilnveidots, un elektroniskajā vidē saturs ar laiku kļūst tikai plašāks. Intensīvā komunikācija ar akadēmisko vidi nodrošina pastāvīgu satura veidošanu.

Enciklopēdijas saturs ir paredzēts visplašākajai auditorijai. Šķirkļus iespējams izdrukāt; tiek piedāvāta arī iespēja automātiski ģenerēt atsauci. Enciklopēdija ir pielāgota lietošanai arī mobilajā vidē.

Šobrīd enciklopēdijā ir 1412 šķirkļi, un darbs turpinās.

Patlaban publicēto šķirkļu 486 autoru vidū ir arī mūsu kolēģi Guntis Bārzdiņš, Jānis Cīrulis, Baiba Kaškina, Bruno Martuzāns, Jurģis Šķilters, Leo Trukšāns, Liene Viļuma.

Dalīties