2019./2020. akad. gada LU fonda stipendiātu sumināšana LU Lielajā aulā. Foto: Jurijs Ješkins (LU fonda stipendiāts).

Izvērtējot gandrīz 400 pieteikumus, Latvijas Universitātes (LU) fonds 2019./2020. akadēmiskajā gadā piešķīris 94 mecenātu stipendijas. Septiņas stipendijas saņems Datorikas fakultātes studenti.

Dižmecenāta Kristapa Morberga stipendiju šogad ieguva trīs DF studenti: Matīss Apinis, Andis Draguns un Daniils Vladimirovs.

Matīss Apinis studē bakalaura studiju programmas „Datorzinātnes” 3. kursā. Matīss arī 2018./2019. akadēmiskajā gadā ieguva Kristapa Morberga stipendiju. Viņš ir aizsācis domubiedru grupu Effective Altruism Latvia un raksta par pasaules aktuālākajām problēmām žurnālā Satori.  Viņam visdziļāk rūp un interesē „lielajā bildē” svarīgie jautājumi – kam ir morāla vērtība; kā mums vajadzētu rīkoties; kas nosaka to, ka es esmu un palieku „es”; vai Visums ir bezgalīgs; un kāda tajā ir inteliģentu civilizāciju nākotne?

Andis Draguns studē bakalaura studiju programmas „Datorzinātnes” 3. kursā. Andis arī 2018./2019. akadēmiskajā gadā ieguva Kristapa Morberga stipendiju. Viņš ir atvērts un mērķtiecīgs cilvēks, kurā mājo neizsmeļama interese par pasauli. Andis bieži reflektē par saviem mērķiem un to, cik lielā mērā viņa esošā dzīves trajektorija tiem atbilst. Brīvajā laikā Andis lasa filozofiju un kaļ plānus labākai nākotnei.

Daniils Vladimirovs studē Datorikas fakultātes bakalaura studiju programmas "Datorzinātnes" 2. kursā un Banku augstskolas bakalaura studiju programmas “Finanses” 2. kursā. Daniils 2018./2019. akadēmiskajā gadā saņēma stipendiju "Ceļamaize". Viņš ir atbildīgs un mērķtiecīgs cilvēks, kas ir optimistiski noskaņots jaunu zināšanu un prasmju apguvei, uzlabošanai. Daniils vienmēr pievērš uzmanību detaļām, analizē visus iespējamos trūkumus, kā arī izvērtē riskus. Viņam patīk precīzi un kvalitatīvi izpildīts darbs. Daniils ir ekstraverts, komunikabls un sabiedriski aktīvs.

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, pateicoties Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta un būvuzņēmēja Kristapa Morberga (1844–1928) testamentārajam novēlējumam – astoņiem namīpašumiem, no kuru nestajiem augļiem radīts stipendiju fonds. Padomju laikos atbalsts tika pārtraukts, bet no 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Šobrīd atbalstu var iegūt talantīgākie visu studiju jomu LU pamatstudiju studenti.

Galenieku ģimenes stipendiju 2019./2020. ak. gadā ieguvusi Elīza Gaile. Pateicoties Amerikas latviešiem Valijai un Modrim Galeniekiem, stipendija radīta 2018. gadā ar mērķi atbalstīt spējīgus, centīgus Latvijas universitāšu studentus, un šis atbalsts ir ieguldījums jauniešu un arī Latvijas nākotnē.

Elīza Gaile studē studiju programmas "Datorzinātnes" 3. kursā. Elīzai patīk diskutēt par racionālismu un cilvēku psiholoģiju, patīk konceptuālas idejas, tajā skaitā matemātika, filozofija un tehnoloģiju ietekme uz tuvo nākotni. Brīvajā laikā viņa spēlē galda spēles, zīmē un liek puzles.

Alfrēda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēju vidū šogad ir DF doktorants Maksims Ivanovs.

Šī stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam, un ir paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 

Maksims Ivanovs studē doktora studiju programma "Datorzinātnes" 1. kursā. Maksims 2012./2013., 2013./2014. un 2014./2015. akadēmiskajā gadā ieguvis Kristapa Morberga stipendiju. Sevi raksturo kā centīgu, mērķtiecīgu, pragmatisku. Viņa maģistrantūras studijas Vācijā bija saistītas ar neirobioloģiju, arī maģistra darbu viņš rakstīja šajā jomā – par žurku motorkorteksu. Savukārt pirmsdoktorantūras pētniecības gadā, ko pavadīja turpat Vācijā, vairāk pievērsies vienai no mašīnmācīšanās nozarēm, dziļajai mašīnmācīšanai. Tai tiks veltīta arī doktora disertācija, pie kuras pašlaik strādā LU un Elektronikas un datorzinātņu institūtā.

Divi DF studenti šogad ieguvuši arī M.M.V. Petkevičs piemiņas stipendiju – Laura Liepiņa un Mihails Tumaševičs.

Laura Liepiņa bakalaura studiju programmas "Datorzinātnes" 1. kursā. Kaut arī Lauras šī brīža galvenā nodarbošanās ir saistīta ar datoriku, nomaļus nepaliek gadiem gūtās citas intereses. Viņai patīk grafiskais dizains, fotografēšana, dziedāšana, aktīvā un ne tik aktīvā atpūta pie kādas datorspēles. Laura ir cilvēks, kam patīk viss radošais, un arī nākotnē vēlas savu profesiju ar to saistīt – mājaslapu un lietotņu izveidē un to vizuālajā noformēšanā.

Mihails Tumaševičs studē bakalaura studiju programmas "Datorzinātnes" 1. kursā. Mihails ir ieinteresēts IT jomā, patīk sekot jauno tehnoloģiju ieviešanai tirgū. Spēlē ģitāru un klausās ārprātīgi daudz mūzikas. Ja viņam maksātu par katru noklausīto dziesmu, jau sen būtu miljonārs. Mihails uzskata sevi par draudzīgu personu, patīk iepazīties ar jauniem cilvēkiem. Ja var kādam kaut kā palīdzēt, labprāt to dara.

Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) Latvijas Universitātei (LU) testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, latviešiem, kuri, absolvējot vidusskolu, ir mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgi un talantīgi, bet ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām vai tie nākuši no daudzbērnu ģimenes. M.M.V. Petkevičs paliks atmiņā kā sieviete, kura arī šodien mums atgādina par izglītības un rakstura stingrības būtisko lomu ikdienas dzīvē.

Sveicam visus stipendiātus un novēlam veiksmi studijās un savu ideju realizēšanā!

Dalīties