Lielo datu analīzes un vizualizācijas hakatons Kauņā, Lietuvā.

Hakatoni šobrīd ir ļoti populāri, un Viļņas Universitāte, Reitlingenas Universitāte, Latvijas Universitāte, Tartu Universitāte un Vitauta Dižā universitāte ar Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienesta (DAAD) un Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja atbalstu izmēģināja izmantot hakatona formātu studiju procesā – divos hakatonos, kas norisinājās Kauņā, Lietuvā un Reitlingenā, Vācijā, studentiem bija iespēja gan apgūt tēmas par lielo datu analīzi un vizualizāciju, gan piedalīties sacensībās par labākā prototipa izstrādi. Kauņas hakatonā tika izmantota profesora Gunta Arnicāna un pētnieka Rūdolfa Bunduļa izstrādātā tehnoloģija un uzstādītā augstas izšķirtspējas monitoru siena.

Pirmais hakatons par lielo datu analīzi un vizualizāciju norisinājās no 30. septembra līdz 1. oktobrim Kauņā, Lietuvā. Latvijas Universitāti tajā pārstāvēja DF bakalaura programmas 2. kursa students Roberts Leonārs Svarinskis un 2019. gada bakalaura programmas absolvents Pēteris Pakalns. Profesors Guntis Arnicāns pasākumā piedalījās gan kā mentors, gan kā prototipu vērtēšanas komisijas dalībnieks. Pirms prototipu izstrādes sākuma prof. Arnicāns dalībniekiem nolasīja lekciju "Infiniviz: Can high-resolution monitor wall help understand data?".

Tieši hakatona vajadzībām pētnieks Rūdolfs Bundulis izveidoja augstas izšķirtspējas monitoru sienas risinājumu ar izšķirtspēju 32K (8640 x 3840 pikseļi). LU uz vietas monitoru siena ir pieejama ar 52K izšķirtspēju.

Par pirmā hakatona labāko prototipu komisija atzina starptautiskas komandas, kurā darbojās arī Roberts Leonārs Svarinskis un Pēteris Pakalns, izveidoto prototipu. Prototips piedāvāja izmantot monitoru sienu datordrošības jomā, rādot vairāk informācijas, nekā tas ir iespējams tradicionālos risinājumos.

Otrais hakatons norisinājās no 6. līdz 8. novembrim Reitlingenā, Vācijā, un turp devās gan prof. Arnicāns, gan Roberts Leonārs Svarinskis. Reitlingenas Universitātes viens no specializācijas virzieniem ir biznesa informātika, tāpēc mācību vajadzībām tur ir izveidota vadības kontrolpults, kas sastāv no deviņiem HD (1920 x 1080 pikseļi) izšķirtspējas monitoriem, no kuriem viens ir skārienjūtīgs. Šajā hakatonā par uzvarētājiem kļuva Reitlingenas Universitātes komanda ar ideju, kā uz vadības pults varētu redzēt un analizēt lekciju vai pasākumu apmeklētāju apmierinātības līmeni, analizējot cilvēku emocijas (sejas analīze).

Abu hakatonu uzdevums bija lielas izšķirtspējas iekārtu izmantošanas gadījumu izstrāde. Viens no izaicinājumiem, kas saistīts ar lielo datu analīzi un vizualizāciju, ir vajadzība vizualizēt datus jēgpilnā un lasāmā veidā. Līdz šim lielākajā daļā darbstaciju tiek izmantots viens vai divi displeji ar kopējo izšķirtspēju 4K vai 8K. Tirgū pieejamie augstas izšķirtspējas displeji ir apjomīgi un dārgi, un šo iemeslu dēļ tie nav plaši izmantoti rūpniecībā. Vēl viens būtisks šķērslis plašas augstas izšķirtspējas displeju ieviešanai ir lietošanas gadījumu/koncepciju trūkums, kā izmantot ļoti augsto izšķirtspēju.

Gan LU izveidotā monitoru siena, gan Reitlingenas Universitātes vadības kontrolpunkts izraisīja lielu studentu un docētāju interesi. Ir plānots, ka šādi lielo datu vizualizāciju risinājumi varētu tikt ieviesti arī citās universitātēs.

Dalīties