No 21. līdz 23. jūlijam Datorikas fakultātes pētniece Dr. Anastasija Ņikiforova piedalījās konferencē "13th International Conference on ICT, Society and Human Beings”, savukārt no 23. līdz 25. jūlijam konferencē “14th International Conference on Interfaces and Human Computer Interaction”, prezentējot savus rakstus un novadot trīs konferenču sesijas. Bija plānots, ka konferences šogad norisināsies Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā, taču pandēmijas dēļ konferences norisinājās tiešsaistē Zoom platformā.

Abas konferences norisinājās lielās konferences “14th Multi Conference on Computer Science and Information Systems (MCCSIS)” ietvaros, ko rīkoja International Association for development of the Information Society (IADIS). 

Piecu dienu laikā konferencē uzstājas vairāku valstu pētnieki un industrijas darbinieki no tādiem slaveniem uzņēmumiem kā Hitachi, Maserati, Facebook u.c., prezentējot savus sasniegumus. Kopumā MCCSIS konferencei tika saņemti 625 iesniegumi, no kuriem kā pilnraksti (full paper) tika akceptēti tikai 17%. No 118 rakstiem, kas tika iesniegti uz IHCI un 136 - uz ICT, tika akceptēti 53 raksti, divi no kuriem ir Dr. Ņikiforovas raksti.  

Datorikas fakultātes pētniece Anastasija Ņikiforova prezentēja savus individuālus pētījumus par atvērto datu portāliem.  

Pētījuma “Comparative analysis of national open data portals or whether your portal is ready to bring benefits from open data” ietvaros tika aplūkoti un salīdzināti 42 valstu nacionālie atvērto datu portāli. Šīs ir pirmais pētījums, kas aptver tik plašu nacionālo portālu klāstu, veicot arī to savstarpējo salīdzinājumu pēc vienotiem principiem, t.i. pielietojot tiem vienoto satvaru. Pētījuma ietvaros tika noteikti portālu kopīgie vājie aspekti, kā arī tika noteiktas valstis, kuru portāli ir labāki konkrētos aspektos un var tikt izmantoti kā piemērs citiem – ne tik veiksmīgiem portāliem.  

Savukārt pētījumā “Assessment of the usability of Latvia’s open data portal or how close are we to gaining benefits from open data” Dr. Ņikiforova ir fokusējusies pamatā uz Latvijas atvērto datu portālu. Ņemot vērā, ka portāls tika izveidots tikai 2017. gadā, tas, salīdzinot ar mūsu kaimiņvalstu portāliem, gandrīz netika aplūkots. Ja Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas un Norvēģijas portāli tika izmantoti kā piemēri citos rakstos, analizējot tos, Latvijas atvērto datu portāls tika minēts tikai dažos pētījumos, nemaz neiedziļinoties – neanalizējot to. Tāpēc šīs pētījums ir pirmais Latvijas atvērto datu portālu pētošs darbs, kas vairākos posmos, pielietojot dažādas analīzes tehnikas, ir noteicis portāla vājākas un stiprākas puses.   

Abos pētījumos ir izmantoti Dr. Ņikiforovas izveidotā un vadītā specsemināra “Atvērti dati un datu kvalitāte” rezultāti. Satvara pielietošanā 42 atvērto datu portāliem piedalījās attiecīgā specsemināra apmeklētāji. Tādējādi, eksperimenta piedalījās 40 dalībnieki, savukārt aptaujā, kurai sekoja Latvijas atvērto datu analīzes darbs, piedalījās 105 dalībnieki. Pētniece ir pateicīga saviem studentiem par iesaistīšanos un aktīvo dalību pētījumā. 

Tāpat sešu dienu laikā Dr. Ņikiforova novadīja 3 konferenču sesijas – “Globalization and ICT”, “Desirable goals and ICT// Life role and ICT” (“13th International Conference on ICT, Society and Human Beings” konferences ietvaros) un “User studies and fieldwork” (“14th International Conference on Interfaces and Human Computer Interaction” konferences ietvaros).

Dalīties