Sestdien, 14. novembrī, tiešsaistē norisinājās Pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību (ICPC) Ziemeļeirāzijas reģiona Rietumu apakšreģiona ceturtdaļfināls, kurā par ceļazīmēm uz pusfinālu sacentās 70 komandas no Baltkrievijas, Latvijas, Lietuvas un Kaļiņingradas apgabala Krievijā, vēl piecas komandas piedalījās ārpus konkursa. Divas komandas no Latvijas Universitātes (LU) ieguva tiesības piedalīties nākamajā sacensību posmā.

Lielisku sniegumu šogad parādīja un par sacensību uzvarētāju kļuva Baltkrievijas Valsts universitātes studentu komanda. Labākos LU rezultātus šogad uzrādīja komanda “LU 7” – Vladimirs Ščigoļevs, Aleksejs Jeļisejevs un Aleksandrs Zajakins – atrisinot 6 no 12 uzdevumiem un ierindojoties 8. vietā. Otrie labākie bija komanda “LU 1” – Ingus Jānis Pretkalniņš, Roberts Leonārs Svarinskis un Aleksejs Naumovs. Atrisinot 5 uzdevumus, komanda ierindojās 13. vietā.

Covid-19 pandēmijas dēļ šogad ir mainīti ne tikai noteikumi par iespējām katrai komandai izmantot trīs datorus, bet arī pusfināla norises kartība. Pusfināls, kas tradicionāli norisinājās Sanktpēterburgā, Krievijā, šogad notiks divās kārtās – pirmajā kārtā iekļūs komandas no reģionālajiem ceturtdaļfināliem un tas notiks tiešsaistē š.g. 13. decembrī, savukārt otrajā kārtā no šīm komandām tiks atlasītas 50-100 komandas, kas sacentīsies par ceļazīmēm uz finālu. Otrā kārta norisināsies 2021. gada aprīlī un organizatori cer, ka epidemioloģiskā situācija ļaus sacensības noturēt klātienē.

Abas labākās LU komandas piedalīsies pirmās kārtas pusfinālā 13. decembrī un cīnīsies par iekļūšanu otrajā kārtā.

Kopā ceturtdaļfinālā Latvijas Universitāti pārstāvēja sešas komandas un vēl 3 dalībnieki piedalījās ārpus konkursa.

Komanda “LU 4” (Ieva Pakalna, Elīza Gaile, Ronalds Zakovskis) atrisināja 3 uzdevumus, komandām “LU 2” (Toms Kārlis Bicāns, Teodors Drazlovskis, Uģis Glāziņš) un “LU3” (Maksims Pavļenko, Anna Gžibovska, Aleksandrs Kozjutinskis) izdevās atrisināt 2 uzdevumus, bet komandai “LU 5” (Artūrs Spilvis, Artis Ivo Pencis, Edvards Zakovskis) – 1 uzdevumu. Labu sniegumu parādīja Sandra Siliņa, kura piedalījās ārpus konkursa un viena pati atrisināja 3 uzdevumus.

Ceturtdaļfināls šogad notika attālināti, četrām LU komandām, ievērojot LU epidemioloģiskos noteikumus, tika nodrošināta vieta DF datorklasēs. Šī gada sacensību noteikumi paredz, ka trīs cilvēku komanda var izmantot trīs datorus.

LU komandas sacensībām sagatavo Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats, SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē, kurās piedalās studenti. Iepriekšējā akadēmiskajā gadā sacensībās piedalījās 58 963 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 406 universitātes no 104 valstīm. Sacensību ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap 100 pasaules spēcīgākās komandas. Latvijas Universitāte pasaules programmēšanas sacensību finālā līdz šim ir iekļuvusi sešas reizes.

Dalīties

Saistītais saturs

LU studentu komanda iekļūst ICPC pusfināla otrajā kārtā
21.12.2020.

LU studentu komanda iekļūst ICPC pusfināla otrajā kārtā