26. novembrī ar mērķi veicināt izpratni par digitālās piekļūstamības nozīmīgumu mūsdienu sabiedrībā norisinājās konference “Digitālā piekļūstamība. Prakse. Piemēri.”, ko organizēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Valsts administrācijas skolu. Konferences diskusijā “Kas jāzina informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jaunajiem speciālistiem, lai piekļūstamība un lietojamība kļūtu par būtisku produkta sastāvdaļu?” piedalījās LU Datorikas fakultātes asociētā profesore Solvita Zariņa.

“Es ieteiktu mācīt izpratni par piekļūstamības un lietojamības problēmām kopumā un attiecināt to uz cilvēkiem vispār. Liela daļa cilvēku ar šīm problēmām saskaras reizēm, un citai daļai tās ir kritiski svarīgas, bet, ja piekļūstamības principi tiek ignorēti, tas ikvienam var uzlikt kognitīvu slodzi un nogurdināt,” diskusijā atzina asoc. prof. Solvita Zariņa.

Lai izpildītu digitālās piekļūstamības vadlīnijas, nepieciešamas zināšanas tīmekļa tehnoloģijās, kognitīvajās zinātnēs un grafiskā dizaina kompozīcijā. Solvita Zariņa norādīja, ka ka LU Datorikas fakultātes studiju programmā bez tīmekļa tehnoloģijām, visi studenti apgūst arī kursu “Komunikācija un kognitīvās zinātnes”, kas palīdz vairāk izprast cilvēka uztveres procesus. Tāpat studenti var izvēlēties vēl vairākus kognitīvo zinātņu, kā arī vizuālās komunikācijas un dizaina priekšmetus.

Jāņem vērā, ka no šī gada tiesības uz digitālo piekļūstamību ir iekļautas Latvijas Republikas likumdošanā. To iestāžu, kas īsteno valsts pārvaldes funkcijas un uzdevumus, mājaslapām jābūt pieejamām ikvienam valsts iedzīvotājam.

Dalīties