© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments. Foto uzņemts 2020. gada 25. novembrī.

Medicīnas tehnoloģiju projektu studija LU DF LAB atklāj 2020. gada pārskatu, kurā uzskaitīti pērnā gada sasniegumi un tekošā gada svarīgākie mērķi.

Daudzas darbības, ko kādreiz dēvējām par ikdienišķām, nu kļuvušas par nepieklājīgām vai nevēlamām. Mūs pārsteidza dzīves ritms, kura takstmērs mainījās negaidīti, radot milzīgu neizpratni un izaicinot mūsu pielāgošanās spējas. Mājas no dzīvesvietas kļuvušas arī par galveno mācību, darba un izklaides vietu – par mūsu dzīves centrmezglu.

Arī Latvijas Universitātes telpas kļuvušas daudz tukšākas. Pēc Ministru kabineta lēmuma izsludināt ārkārtas stāvokli, ar studentiem mudžošie gaiteņi vismaz uz brīdi pārtapa par datoru noliktavu. Ir grūti neuzminēt, ar ko 2020. gads uz ilgiem laikiem paliks mūsu kopīgajā atmiņā. Lai gan mājsēdes sākumā mūs pāršalca neizpratne, jau gada beigās mēs visi iemācījāmies, kā efektīvi strādāt attālināti un ievērot epidemioloģiskās drošības noteikumus.

Arī Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes medicīnas tehnoloģiju projektu studija LU DF LAB komanda ir turpinājusi darboties pat tad, kad gada lielāko daļu Raiņa bulvāra telpās vienlaikus drīkstēja atrasties vien uz rokas pirkstiem skaitāms cilvēku skaits.

DF LAB komanda noteica četrus virzienus, kuros kategorizējami veicamie darbi: pasākumi, koprade, pētniecība un izglītība. Studijas galvenā vērtība bija atvērtība – ļaut ikvienam izmantot tās resursus, lai apgūtu prototipēšanas prasmes, veiktu starpdisciplinārus pētījumus un iepazīstinātu ar tehnoloģijām tos, kas ar datorzinātni ir uz Jūs. Pat tad, ja durvis atvērt var tikai metaforiski, DF LAB atrada, kā īstenot iecerētos plānus.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas apbalvojums Platīna pele, iesaistīšanās Valsts pētījumu programmas projektos un žurnāla Ir Tehnoloģiju skola. Šis ir neliels ieskats tajā, kādi ir medicīnas tehnoloģiju projektu studijas DF LAB pērnā gada augļi.

Studijā bija daudz mazāk viesu un novusu spēlējošo studentu skaņas vairs nekonkurēja ar lāzergriezēja ventilācijas aparatūru. Toties šī vientulība ļāvusi DF LAB komandai koncentrēties uz stratēģiju, plānošanu un pētniecību. Daži darbi ir iesākti pirms ārkārtas stāvokļa izsludināšanas un pārtapuši nākamā gada plānos.

Ar izsmeļošu darbu DF LAB 2020. gada atskatu un ieskatu 2021. gada plānos var iepazīties šeit:  

Latviešu valodā: ej.uz/df-lab-atskats
Angļu valodā: ej.uz/year-in-review 

Dalīties