LU Datorikas faklutātes studenti Kalvis Sūniņš, Valeria Khlous un Audris Arzovs kopīgi strādājuši Valsts pētījumu programmas “Covid-19 seku mazināšanai” projektos, kas snieguši pienesumu sabiedrības cīņai ar pandēmiju. Ar DF medicīnas tehnoloģiju projektu studijas "DF LAB" palīdzību, studentiem bija iespēja iegūt papildus resursus pētījuma attīstībai.

Pētniecības jomā studenti sākuši iesaistīties pēc pasniedzēju un profesionāļu uzaicinājuma, zinātkāre un vēlme uzzināt, iemācīties un pieredzēt kaut ko jaunu bijušas tās lietas, kas darbību virzījušas uz priekšu. Studentiem interesē jaunas tehnoloģijas, kas var palīdzēt citiem, attīstot kādu konkrētu rīku, kas ar to nodarbotos. Studentiem ir interese par procesiem un kā tie mijiedarbojas.

Periods, kura laikā strādāts pie šī projekta ir neliels, bet panākumiem pilns. Katrs no studentiem devis savu pienesumu, zināšanas un pieredzi tā attīstībā, lai ar to varētu strādāt jau tuvā nākotnē. Šāda veida iespēja iesaistīties Valsts pētījumu programmas projektos ir fantastisks veids, kā jau studiju laikā sevi saistīt ar zinātni, it īpaši šajā laikā, kad tiek radītas jaunas tehnoloģijas un inovācijas, kas veidos ceļu uz vēl neizveidotiem atklājumiem.

Grūtības sagādāja informācijas trūkums par šāda veida nozari un tehnoloģijām, bet nekas netraucēja izzināt jomu un iegūt informāciju par to pašiem. Pirmie mēneši bija izaicinājumu pilni, apgūstot visu nepieciešamo, lai pilnvērtīgi uzsāktu strādāt pie kā jauna. Ne velti komunikāciju sauc par panākumu atslēgu, jo tas palīdzēja iegūt nepieciešamos zināšanu resursu no nozares ekspertiem un citiem studentiem. Viedokļu dažādība palīdz nonākt pie kompromisiem, kas rada arī jaunas idejas un iedrošina spert soļus attīstībai.

Strādāt vienā komandā pie šī projekta attīstības bija interesanti un aizraujoši, jo katra mazākā detaļa, kas izdevās vai tieši otrādi – radīja kādu sarežģījumu, komandai lika turpināt strādāt un nepadoties. Paši studenti citiem studējošajiem iesaka iesaistīties un nebaidīties, ja ir interese par zinātni un pētniecību. Visgrūtāk ir spert pirmo soli, bet tad, kad tas ir izdarīts, pavērsies dažādas iespējas, kas ļaus neapstāties pie iesāktā. Studentiem, iesaistoties šāda veida jomā, tas noteikti būs redzesloka paplašinājums.

Dalīties