Anastasija Ņikiforova, saņemot LATA gada balvu nominācijā "Personība, kas veicinājusi atvērtību".

Divi LU Datorikas fakultātes docentes un pētnieces Anastasijas Ņikiforovas raksti ir publicēti Q1 kategorijas žurnālā “Telematics and Informatics” (impact factor: 4.139). Abi raksti ir tapuši sadarbībā ar ārzemju pētniekiem.

Raksts “Transparency-by-design: what is the role of open data portals?” ir tapis sadarbībā ar Pardubices Universitātes (Čehija) docentu Martinu Lnenicku. Raksta mērķis ir noteikt atvērto pārvaldes datu (angl. Open Government Data jeb OGD) portālu lomu “caurspīdīgums pēc projektējuma” jeb “transparency-by-design” principa ievērošanā. “Caurspīdīguma” jēdziens publiskā sektorā ir viena no būtiskākām tēmām ceļā uz atbildīgu, atsaucīgu un līdzdalību veicinošu pārvaldi. Ņemot vērā, ka šajā jautājumā būtiska loma ir atvērtiem pārvaldes datiem, atvērto datu portāls, kas ir infrastruktūra, kur valsts atvērtie dati tiek publicēti vienuviet, ļaujot ikvienai ieinteresētai personai un organizācijai piekļūt tiem un atkalizmantot tos, tika uztverts kā palīglīdzeklis, kas varētu sekmēt tā risināšanai.

Tēma ir interesanta un arī izaicinoša tāpēc, ka atvērto datu portāla būtība būtiski atšķiras no citu tīmekļvietņu struktūras un uzdevumiem, kas ir sarežģītāka, ņemot vērā aspektu dažādību, kas ir jāaplūko no visai dažādām perspektīvām. Rakstā tika nodefinēts kategoriju saraksts, kas veicinātu atvērto pārvaldes datu portālu caurspīdīgumu, katrai kategorijai sniedzot arī virkni īpašību, kas tika izgūti no literatūras, veicot to padziļinātu analīzi un nosakot “labas prakses” piemērus. Katrai īpašībai bija noteikts arī attiecīgais aktors (angl. actor) jeb iesaistītā puse. Nodefinētas kategorijas tika sakartētas ar tā saucama “caurspīdīguma cikla” fāzēm, kuru ir ieviesis Martin Janssen – vadošais atvērto pārvaldes datu pētnieks. Nodefinētas īpašības ir tās, kas būtu jāņem vērā atvērto pārvaldes datu portāla turētājiem, atvērto pārvaldes datu publicētājiem un lietotājiem, ietekmējot kopējo “caurspīdīgumu”, kas potenciāli ir spējīgs ietekmēt gan atvērto pārvaldes datu ekosistēmas kvalitāti, gan e-pārvaldi valstī.

Raksta pilnteksts 

Lnenicka M., Nikiforova A. (2021) Transparency-by-design: What is the role of open data portals?, Telematics and Informatics, Volume 61, 2021, 101605, ISSN 0736-5853, https://doi.org/10.1016/j.tele.2021.101605.

 

Savukārt raksts “Open Government Data Portal Usability: A User-Centred Usability Analysis of 41 Open Government Data Portals” ir veltīts lietotājvirzītai 41 atvērto pārvaldes datu portālu lietojamības analīzei. Šīs raksts ir “IADIS International Conference on ICT, Society and Human Beings” konferences doc. Anastasijas Ņikiforovas raksta “Comparative analysis of national open data portals or whether your portal is ready to bring benefits from open data” paplašinātais žurnālraksts, kurā tapšana ir piedalījies Hertie School Centre for Digital Governance (Vācija) pēcdoktorantūras students Keegan McBride.

Dotais pētījums ir 41 OGD portālu salīdzinošā analīze, tiem pielietojot vienoto satvaru, kas tika veikts, tajā iesaistot 40 dalībniekus. Kopumā tika iegūti 1640 individuālie protokoli, kuru apkopotie rezultāti ļāva novērtēt gan katru portālu pēc 14 aspektiem, gan noteikt portālus, kuru rezultāti konkrētajā aspektā ir labāki, t.i. kas varētu tikt izmantoti kā paraugi tā uzlabošanai. Tādējādi, eksistējot vairākiem indeksiem, kuros tiek vērtētas dažādu valsts atvērto pārvaldes datu briedums, atsevišķos gadījumos pievēršoties arī portālu analīzei, datus, uz kuriem pamatojas šie novērtējumi, iegūstot pamatā no atvērto pārvaldes datu uzturētājiem vai citām iesaistītājām personām, šīs novērtējums ir lietotāja virzīts, tādējādi novērtējuma pamatā ir galalietotāju viedoklis, vērtējot, vai konkrēts aspekts ir īstenots un, ja ir, tad cik lietotājam draudzīgi tas ir implementēts. Iegūtie protokoli kopā ar to apkopojumu pēc kategorijas, aspekta utt. ir pieejami publiski, tādējādi atbalstot arī “atvērtās zinātnes” (angl. open science) principus. Pētījumā tika iesaistīti arī docentes Ņikiforovas veidotā un vadītā Specsemināra “Atvērtie dati un datu kvalitāte” studenti. Šī pētījuma rezultāti ir ieinteresējuši arī Latvijas Atvērto datu portāla turētājus.

Raksta pilnteksts

Nikiforova, A., & McBride, K. (2021) Open government data portal usability: A user-centred usability analysis of 41 open government data portals. Telematics and Informatics, 58, 101539.

Abu rakstu līdzautori ir izraisījuši interesi par sadarbību, balstoties uz docentes Anastasijas Ņikiforovas iepriekšējiem rezultātiem, kas 2020. gadā tika prezentēti “IADIS International Conference on ICT, Society and Human Beings” (raksts “Comparative analysis of national open data portals or whether your portal is ready to bring benefits from open data”, autore: A. Ņikiforova) un “14th International Conference on Interfaces and Human Computer Interaction” (raksts “Assessment of the usability of Latvia’s open data portal or how close are we to gaining benefits from open data”, autore: A. Ņikiforova).

Dalīties