No 5. līdz 8. jūlijam LU Datorikas fakultātes mācībspēki, pētnieki un darbinieki organizēja starptautisko zinātnisko konferenci “16th Conference on the Theory of Quantum Computation, Communication and Cryptography (TQC)”, kas četrās dienās kopā pulcēja 465 dalībniekus no 37 valstīm. Epidemioloģiskās situācijas dēļ konference jau otro gadu norisinājās tiešsaistē.

Visvairāk dalībnieku bija no Amerikas Savienotajām Valstīm, Indijas, Vācijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Kanādas, Nīderlandes, Japānas, Latvijas, Francijas un Spānijas.

Konference norisinājās četras dienas un tās programmu veidoja četri ielūgtie referāti, 78 referāti, ko atlasīja programmas komiteja, un 115 stenda referāti. Šogad konferencei tika saņemts rekordliels pieteikto rakstu skaits – 245 raksti. Ielūgtos referātus nolasīja pasaulē atzīti zinātnieki: Sesīlija Lansijena (Cécilia Lancien) no Tulūzas Matemātikas institūta un Francijas Nacionālā zinātniskā izpētes centra, Srinivasans Arunačalams (Srinivasan Arunachalam) no IBM T.J. Vatsona pētījumu centra, Kai-Mins Čungs (Kai-Min Chung) no Academia Sinica Taivānā un Skots Āronsons (Scott Aaronson) no Teksasas Universitātes Ostinā, ASV,

Konferences ietvaros arī tika pasniegta balva “Outstanding Paper Award” par labāko rakstu. Konferences rakstu krājums izdots Leibnica institūta izdotajā LiPICS sērijā un ir bez maksas pieejams ikvienam interesentam. No 10 konferences rakstu krājumā iekļautajiem rakstiem divi ir LU pētnieku darba rezultāts – pētnieku Andra Ambaiņa, Kaspara Baloža un Jāņa Iraida raksts “A note about claw function with a small range” un Nagojas Universitātes Japānā pētnieku Fransuā Le Gala (François Le Gall) un Harumiči Nišimura (Harumichi Nishimura) kopīgi ar LU pētnieku Abuzeru Jakarilmazu veiktais pētījums “Quantum Logarithmic Space and Post-Selection”.

TQC 2021 referātu iepriekšierakstītās prezentācijas un jautājumu/atbilžu sesiju tiešraides ir iespējams skatīties TQC Youtube kanālā.

Konferenci organizēja Latvijas Universitātes mācībspēki, pētnieki un darbinieki un to atbalstīja uzņēmums “Accenture”. Ziedojumu administrē Latvijas Universitātes fonds.

2022. gadā konference norisināsies Amerikas Savienotajās Valstīs.

Dalīties