Pirmdien, 31. janvārī, Valsts prezidents Egils Levits ir nominējis pārstāvjus padomes sastāva veidošanai 14 valsts augstskolās. Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis izvirzīts darbam Rīgas Tehniskās universitātes padomē.

Valsts prezidents Egils Levits: “Augstākā izglītība un zinātne ir galvenais valsts attīstības dzinējspēks.” Valsts prezidents uzsver, ka viens no svarīgākajiem augstskolu padomju uzdevumiem būs noteikt katras augstskolas attīstības stratēģiju: “Zinātnes universitāšu galvenais uzdevums ir nodrošināt starptautiski konkurētspējīgu un izcilu augstāko izglītību un zinātnisko jaunradi, sabalansējot fundamentālos un lietišķos pētījumus. Latvijas Universitātei papildus tam ir arī noteikta nacionālā misija – stiprināt un sekmēt Latvijas kā nacionālas valsts attīstību, īpašu uzmanību pievēršot sociālām, humanitārām un tiesību zinātnēm. Šajā ziņā mākslu un kultūras universitātēm ir līdzīgs uzdevums – rūpēties par latviešu kultūras attīstību, tālāk nodot nacionālās tradīcijas un veicināt jaunradi. Savukārt lietišķo zinātņu universitāšu un augstskolu galvenais uzdevums ir gatavot kvalitatīvus speciālistus mūsu sabiedrībai un tautsaimniecībai, kā arī attīstīt savu zinātnisko kapacitāti, it sevišķi lietišķo pētījumu jomā.”

Valsts prezidents savu izvēli izdarījis, uzrunājot un personīgi tiekoties ar vairākiem desmitiem kandidātu, kā arī apspriežoties ar nozares pārstāvjiem. Kā paredz likums, Valsts prezidenta izvirzītie pārstāvji nevar būt saistīti ar konkrētās augstskolas darbību un viņiem ir jābūt izciliem savā pārstāvētajā nozarē. 

“Izvērtējot kandidātus, man bija svarīgi uzklausīt viņu redzējumu par turpmāko augstskolas attīstību. Esmu pārliecināts, ka izvirzīto personu darbība augstskolu padomēs veicinās augstākās izglītības modernizāciju un konkurētspēju,” norāda Valsts prezidents E. Levits.

Saskaņā ar Augstskolu likumu, Valsts prezidents izvirza vienu pārstāvi padomes locekļa amatam katrā no valsts augstskolām, savukārt attiecīgās augstskolas Senāts un Ministru kabinets katrs virza no diviem līdz pieciem padomes locekļiem atkarībā no augstskolas tipa. 

Valsts prezidenta E. Levita izvirzītie augstskolu padomes locekļi zinātnes universitātēm

Dalīties