© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Piektdien, 4. februārī, ikgadējā darbinieku kopsapulcē un gada balvu pasniegšanas ceremonijā, kas notika attālināti, tika sveikti Latvijas Universitātes darbinieki par sasniegumiem zinātnē un ieguldījumu LU izaugsmē. LU Gada balvu par oriģinālu pētījumu rezultātiem šogad saņēma Datorikas fakultātes profesors, Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs Jurģis Šķilters.

Saņemot balvu, profesors Jurģis Šķilters sacīja: “Esmu ārkārtīgi pārsteigts un pagodināts par šo apbalvojumu un, protams, ka tas nav tikai man, bet tas ir kognitīvo zinātņu un eksperimentālās psiholoģijas pētniecības saimei Latvijas Universitātē. Mana pētniecības joma ir kognitīvās zinātnes un precīzāk uztveres pētniecība, vēl precīzāk – pēdējos gadus 15 nodarbojos ar telpas uztveres pētniecību, vizuālo uztveri un vizuāli-telpiskajiem procesiem, un to kā visi šie procesi tiek izteikti valodā un cik precīzi un kas atšķiras dažādās valodās. Arī dažāda cilvēku komunikācijas modelēšana ir joma, ar kuru pēdējo gadu laikā ir nācies intensīvi sadarboties. Pēdējo 3-4 gadu laikā tā lielākā lieta, ko ar kolēģiem esam uzsākuši ir pētījumi par to, kā dažādas maņas savstarpēji mijiedarbojas - kā redze, smarža, tauste, garša viena otru ietekmē. Mēs zinātnē ļoti daudz zinām, kas notiek ar redzi, kas notiek ar dzirdi, bet kā tās visas ikdienā mijiedarbojas ir jautājums, ko mēs daudz mazāk zinām un tā ir arī viena no pētniecības jomām, ar ko nodarbojamies šobrīd.

Par kognitīvajām zinātnēm man gribētos teikt, ka ir viena liela pievienotā vērtība kognitīvo zinātņu pētniecībai – tas ir tāds labs veids kā pie viena galda sasēdināt dažādu nozaru, dažādu perspektīvu pētniekus. Parasti kognitīvo zinātņu pētījumos pie viena galda sēž gan mediķi, gan psihologi, gan datorzinātnieki, gan daudzu citu jomu pārstāvji. Tā ir tāda pievienotā vērtība kognitīvo zinātņu pētniecībai, jo, manuprāt, nākotnes zinātne ir problēmorientēta, jautājumorientēta, nevis nozaru orientēta zinātne. Un kognitīvā zinātne tieši tāda ir – mūs interesē jautājumi, problēmu risinājumi, un mūs mazāk interesē tas, cik lielā mērā kāds viens jautājums iekļaujas kādā vienā zinātnē, vienā nozarē.

Tāpēc šis apbalvojums ir ārkārtīgi nozīmīgs mūsu kognitīvo zinātņu un eksperimentālās psiholoģijas pētniekiem Latvijas Universitātē. Gribētu teikt lielu paldies Latvijas Universitātei par jau gandrīz 20 gadu ilgo sadarbību, liels paldies arī mūsu fiziskajai un intelektuālajai mājvietai Latvijas Universitātes Datorikas fakultātei par atbalstu. Vislielākais un sirsnīgākais paldies ir manai komandai – Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas komandai, jo šis ir komandas darbs, mūsdienu zinātnē atsevišķi pētnieki lielākoties virzī ir ļoti, ļoti maz, tā kā šis ir komandas darbs. Paldies lieliskajiem kolēģiem un fantastiskajiem studentiem, kuri šo visu gadu laikā manu dzīvi ir darījuši ārkārtīgi piesātinātu un pozitīvi piesātinātu. Paldies jums liels! Es gribētu pateikt paldies arī mūsu starptautiskajiem sadarbības partneriem. Varbūt daudzi to nezina, bet 2004. gadā mēs dibinājām pirmo kognitīvo zinātņu centru ne tikai Latvijā, bet Baltijas valstīs. Un starptautiskie partneri, ar kuriem mēs šo visu šo ceļu uzsākām, principā ir saglabājušies tie paši, tāpēc milzīgs paldies arī starptautiskajiem partneriem un cīņu biedriem. Un noslēdzot, es gribētu pateikties visiem maniem vistuvākajiem cilvēkiem, un it īpaši maniem vecākiem par nesavtīgo atbalstu vairāk nekā 20 gadu laikā visa šajā ceļā kognitīvo zinātņu un uztveres pētniecībā. Paldies!”

Sveicam profesoru un viņa komandu un vēlam panākumus turpmākajos pētījumos!

Dalīties