Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Šobrīd projekta realizācijā piedalās prof. Andris Ambainis, prof. Juris Smotrovs, vadošie pētnieki Aleksandrs Belovs un  Jevgēnijs Vihrovs, pētnieki Agnis Āriņš, Kaspars Balodis, Maksims Dimitrijevs, Jānis Iraids, Mārtiņš Kokainis, Dmitrijs Kravčenko, Krišjānis Prūsis un Abuzers Jakarilmazs, laborants Agnis Bužs.

Projekta ietvaros izstrādāts kvantu algoritms efektīvai skaitļošanai gadījumam, ja ieejas dati ir sadalīti starp vairākiem serveriem un mērķis ir minimizēt nepieciešamo komunikācijas daudzumu starp tiem. Algoritms veic divu varbūtību sadalījumu salīdzināšanu, ja ieejas dati ir sadalīti šādā veidā. Pētījums veikts sadarbībā ar Kalifornijas universitāti Losandželosā, Parīzes Sorbonnas universitāti un Kioto un Nagojas universitātēm Japānā.

Dalīties