Ceturtdien, 16. jūnijā, plkst. 10.30 norisināsies Rīgas Stradiņa universitātes sadarbībā ar LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratoriju rīkotās doktorantūras skolas kognitīvo zinātņu starpdisciplināri pētnieciskais vebinārs, kurā ar referātu “Prāta ilūzijas. No uztveres uz bioloģiju, no normalitātes uz patoloģiju” uzstāsies profesors Bandžio Pinna.

Profesors B. Pinna ir viens no mūsdienu nozīmīgākajiem vizuālās uztveres speciālistiem. Viņa doktora grādu psiholoģijā papildina maģistra grāds datorinženierijā. Profesors publicējas starptautiski atzītos zinātniskos žurnālos un plašākai sabiedrībai zināms ar to, ka atklājis tā saukto ūdenskrāsu ilūziju.

Vebināra saturs

Mūsdienu vizuālās uztveres pētniecība un redzes zinātne ir saistītas ar konfliktu starp divām jomām: ģeometrisko, fizikālo mērījumu domēnu un fenomenālo domēnu. Šajā prezentācijā mēs aplūkojam un paplašinām ilūzijas jēdzienu no uztveres uz bioloģijas jomu, kā arī no normālo uz patoloģisko procesu izpēti.

Analizējot vairākus jaunus vizuālās uztveres piemērus, šajā prezentācijā tiks sniegtas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Kas ir fizikālais un kas ir fenomenālais ilūziju analīzē?
  • Vai ir iespējams nošķīrums (un ja tāds eksistē, tad kā to aprakstīt) starp ilūzijām un ne-ilūzijām?
  • Vai ilūzijas ir retas?
  • Kāpēc ilūzijas eksistē?
  • Kāda ir ilūziju uztveres un evolucionārā jēga?
  • Kāda ir to jēga, definējot izteiksmīgumu, sociālās lomas, personības vērtējumus?
  • Kāda ir ilūziju loma definējot normalitāti un patoloģiju?

Šos un radniecīgus jautājumus diskutēsim, padziļināti pētot bioloģiskos, psiholoģiskos un sociālos ilūziju un iluzoritātes aspektus. Mūsu arguments balstās uzskatā, ka ilūzijas nav retas un izņēmuma gadījumi, bet gan centrālas, adaptējoties bioloģiskai izlasei, un raksturo visus dzīvos organismus. Cilvēka uztverē, izmantojot t.s. Lambrozo ilūziju, tiks demonstrēta labā un ļaunā ilūziju pamatfunkcija, piešķirot izteiksmi, personības īpašības, definējot emocijas, ievirzes, normalitāti, patoloģiju, kā arī citas īpašības, kas nepieciešamas cilvēka attiecību raksturošanā.

Pieteikties vebināram

Dalīties