Cēsīs 1. un 2. jūlijā norisināsies Sarunu festivāls “Lampa”, kur uz 33 skatuvēm notiks vairāk nekā 250 diskusijas, sarunas, performances un citi pasākumi. Apmeklētāji tiek gaidīti gan klātienē, gan arī tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā.

Festivāla dienas no Cēsīm raidīs Alma Mater FM jeb Radio Naba īpašajā – festivāla formātā. Alma Mater FM būs skatāmas (uz vietas) un klausāmas (Radio NABA ēterā) Zinātnes kafejnīcas cikla diskusijas ar plašu dalībnieku loku. Tiešraides lsm.lv un LU Facebook kontā.

2. jūlijā no plkst. 11.00 notiks diskusija "Trulāki netopam gudrāki ar tehnoloģijām – komatu ieliksim diskusijā", kuras laikā dalībnieki mēģinās atrast atbildi uz jautājumu – vai mēs esam tehnoloģiju ķīlnieki vai pavēlnieki? Sarunu vadīs Latvijas Radio 1 un Radio Naba Tehnoloģiju šova #DigitālāsBrokastis vadītāji Rihards Blese un Artis Ozoliņš, kā eksperti piedalīsies LU profesore, LIKTA prezidente Signe Bāliņa,  LU Datorikas fakultātes (DF) profesors Leo Seļāvo, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) Psiholoģijas nodaļas pasniedzējs Edmunds Vanags.

Plkst. 13.00 plānota vēsturnieku diskusija “Vēsture ir elle?”, kuras laikā runās, vai vēsture ļauj nojaust par glābjošu plānu, mērķi un progresu tās gaitā un vai iespējams vēstures izziņā rast mieru un apskaidrību, nevis tikai un vienīgi karus, naidu, labā un skaistā nāvi, cerību zudumu un visu lietu galu? Diskusiju vadīs LU asoc. prof., Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) Filozofijas un ētikas nodaļas vadītājs Raivis Bičevskis un Dr. hist., VFF Vēstures un arheoloģijas nodaļas vadītājs, asoc. prof., vadošais pētnieks Andris Levāns. Piedalīsies LU filozofijas doktorants, zinātniskais asistents Krišjānis Lācis, VFF zinātniskais asistents, doktorants Rūdolfs R. Vītoliņš, ka arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadošā pētniece Beata Paškevica.

Plkst. 15.00 interesenti aicināti uz akadēmisku sarunu "Vai zinātnieku iespējams notēlot?". Par atšķirību starp zinātni un “zinātni”,  ko iegūst tās adepti,  vai ir vajadzīga vienota zinātnes definīcija? Diskusiju vadīs LU profesors sociālajā psiholoģijā, Radio NABA raidījumu vadītājs Ivars Austers, piedalīsies Riga Brain Attīstības projektu vadītājs Andrejs Kozlovs, Dr.psych., kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite un klīniskā psiholoģe Maruta Freimane-Brēdermane, LU Filozofijas un socioloģijas institūta (FSI)  vadošais pētnieks Uldis Vēgners.

Kā mūsdienās atšķiras vai neatšķiras mūsdienu subkultūras no 40-50 gadu senas pagātnes citās vietās? Vai tiešām pēdējos gados Rīgā parādījusies tik liela un homogēna jauno pagrīdes grupu scēna, kāda līdz šim Latvijā nav bijusi? Par to plašāk plkst. 17.00 diskusijā "Panki nemirst (bet turpina vairoties)! Kā interpretēt subkultūru eksistenci mūsdienu Latvijā?", kuru vadīs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks, sociologs Jānis Daugavietis. Piedalīsies PPMF psiholoģijas doktorants, režisors, mūziķis Raitis Ābele un mākslas zinātņu maģistre Līva Zolneroviča.

Dalīties