Datorikas fakultātē turpinās pētījumu projekts "Kvantu algoritmi: no sarežģītības teorijas līdz eksperimentam" (vienošanās Nr. 1.1.1.5/18/A/020). Projekta mērķis ir atrast jaunus piemērus, kur kvantu datori ir labāki par tradicionālajiem datoriem praktiski svarīgu skaitļošanas uzdevumu risināšanā.

Projekta realizācijā no septembra vidus iesaistījies viespētnieks (Dr.) Titouan Carette no Francijas, kurš līdz šim ir pētījis grafiskas valodas kvantu procesu aprakstīšanai, par šo tēmu 2021. gadā aizstāvot doktora disertāciju Lorēnas Universitātē Francijā. Projekta ietvaros viņš savienos šīs zināšanas ar DF pētnieku pieredzi kvantu algoritmu izstrādē.

Projekta ietvaros pētītas konstrukcijas, kuras ir daudzu algoritmu pamatā. Kvantu algoritmos, viena no visbiežāk lietotajām konstrukcijām ir kvantu algoritms meklēšanai. Šim algoritmam ir daudz variantu. Piemēram, tradicionālo meklēšanas algoritmu, kur jebkuru divu iespēju pārbaudei vajadzīgs vienāds laiks, var vispārināt uz situāciju, kur dažādu iespēju pārbaudei nepieciešams dažāds laiks. Šāds algoritms tiek saukts par meklēšanu ar mainīgu laiku (variable time search) un ir lietderīgs dažādās jomās. Projektā izstrādāts ātrāks un vienkāršāks algoritms šīs problēmas risināšanai un pierādīts, ka tas ir gandrīz optimāls. 

Dalīties