2023. gada 14. aprīlī Lauma Pretkalniņa LU Datorzinātnes un informātikas nozares promocijas padomes atklātā sēdē aizstāvēja promocijas darbu “Formāls latviešu valodas gramatikas modelis un tā realizācija mašīnlasāmā sintakses korpusā” un ieguva doktora zinātnisko grādu (Ph.D.). Darba zinātniskais vadītājs ir asoc. profesors Normunds Grūzītis.

Recenzenti: Dr.sc.comp. prof. Ģirts Karnītis (LU) Dr.sc.comp. asoc.prof. Andrius Utka (Vītauta Dižā universitāte, Lietuva), Dr.sc.comp. Mārcis Pinnis (SIA Tilde, Latvija).

Par promocijas darbu

Promocijas darbs veltīts hibrīda latviešu valodas gramatikas modeļa izstrādei un transformēšanai uz Universālo atkarību (Universal Dependencies, UD) modeli. Promocijas darbā ir aizsākts jauns latviešu valodas izpētes virziens – sintaktiski marķētos tekstos balstīti pētījumi. Darba rezultātā ir izstrādāts un aprobēts fundamentāls, latviešu valodai iepriekš nebijis valodas resurss – mašīnlasāms sintaktiski marķēts korpuss 17 tūkstošu teikumu apmērā. Teikumi ir marķēti atbilstoši diviem dažādiem sintaktiskās marķēšanas modeļiem – darbā radītajam frāžu struktūru un atkarību gramatikas hibrīdam un starptautiski aprobētajam UD modelim. Izveidotais valodas resurss publiski pieejams gan lejuplādei, gan tiešsaistes meklēšanai abos iepriekš minētajos marķējuma veidos.

Pētījuma laikā radīta rīku kopa un latviešu valodas sintaktiski marķētā korpusa veidošanai vajadzīgā infrastruktūra. Tajā skaitā tika definēti plašam valodas pārklājumam nepieciešamie LU MII eksperimentālā hibrīdā gramatikas modeļa paplašinājumi. Tāpat tika analizētas iespējas atbilstoši hibrīdmodelim marķētus datus pārveidot uz atkarību modeli, un tika radīts atvasināts UD korpuss.

Izveidotais sintaktiski marķētais korpuss ir kalpojis par pamatu, lai varētu radīt augstas precizitātes (91%) parsētājus latviešu valodai. Savukārt dalība UD iniciatīvā ir veicinājusi latviešu valodas un arī citu fleksīvu valodu resursu starptautisko atpazīstamību un fleksīvām valodām piemērotāku rīku izveidi datorlingvistikā – pētniecības jomā, kuras vēsturiskā izcelsme pamatā meklējama darbā ar analītiskajām valodām.

Dalīties