Ekrānuzņēmums. Diskusija "Augsta līmeņa digitālo prasmju attīstības projekti Latvijā".

27. aprīlī Digitālās nedēļas 2023 laikā Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar sadarbības partneriem rīkoja sarunu ciklu par augsta līmeņa digitālo prasmju attīstības projektiem Latvijas augstskolās – kvantu tehnoloģiju, augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju un valodu tehnoloģijām.

Sarunas laikā tika meklētas atbildes uz dažādiem jautājumiem – gan cik jaudīgi esam pasaules mērogā, gan kādu praktisku pielietojumu augsto tehnoloģiju attīstība spēj sniegt cilvēku ikdienas dzīvē, ko mums kā sabiedrībai, valstij spēj sniegt tehnoloģiju attīstība.

Sarunā piedalījās Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji: LU profesore, Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa,  LU Datorikas fakultātes profesors, projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” saturiskais vadītājs Andris Ambainis,  LU profesore, LU Matemātikas un informātikas institūta vadošā pētniece Inguna Skadiņa, kā arī no Rīgas Tehniskās universitātes asociētā profesore Alla Anohina-Naumeca un pārstāvji no uzņēmumiem – Latvijas valodu tehnoloģiju un lokalizācijas uzņēmuma “Tilde” valdes loceklis Andrejs Vasiļjevs un tehnoloģiju uzņēmuma “Asya” vadītājs Ēvalds Urtāns. Diskusiju vadīja žurnāliste Daina Jāņkalne.

Par projektu “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” prof. Andris Ambainis atklāja: “Mēs plānojam uzbūvēt aukstāko vietu Latvijā, iespējams, aukstāko vietu Baltijā – ledusskapi ar temperatūru, kas mērāma milikelvinos, tas ir tūkstošajās daļās grāda zem absolūtās nulles, lai tur veiktu fizikas eksperimentus. Vadmotīvs – kvantu tehnoloģijas pēdējo gadu laikā kļūst par vienu no aktuālākajām jomām pasaulē, un kvantu datori sāk kļūt par realitāti pasaulē..” Un turpinot par kvantu datoru ieviešanu Eiropā, kas būs 6 valstīs, atklāja, ka Latvijas zinātnieki būs tie, kas ieviesīs un noteiks, ar kādu programmatūru strādās kvantu dators Polijas lieljaudas skaitļošanas centrā Poznaņā.

Runājot par mūsdienu jauniešu ieinteresētību un vēlmi attītīties digitālo prasmju skalā ne tikai kā ikdienas patērētājam, bet gan apgūt augstākā līmeņa prasmes, prof. Inguna Skadiņa ar gandarījumu akcentēja, ja iepriekšējos gados LU Datorikas fakultātē dziļās mašīnmācīšanās kursā bija 20–30 studentu, tad šogad notika “eksplozija” – 150 studentu. B kursa studijas students var izvēlēties vai neizvēlēties, bet jauniešiem ir ļoti liela interese, viņi ir zinātkāri.

Prof. Signe Bāliņa uzsvēra: “Mūsu kā augstskolu uzdevums un mērķis ir vest jauniešus tālāk šajā digitālajā ceļojumā.”

Sarunas ierakstu var noskatīties Izglītības un zinātnes ministrijas Facebook kontā.

Plašāka informācija par “Digitālās nedēļas” pasākumiem.

Eiropas Digitālo nedēļu rīko LIKTA sadarbībā ar Latvijas Digitālo prasmju partnerības partneriem, tas notiek Eiropas Savienības prasmju gada un "ALL Digital Weeks 2023" laikā un šogad Latvijā notiek jau 14. reizi. Digitālā nedēļa ir nacionāla, ikgadēja informēšanas un motivēšanas izglītības kampaņa, lai aicinātu sabiedrību un uzņēmējus apgūt jaunas digitālās prasmes. Nedēļas mērķis ir arī veltīt īpašu uzmanību IKT karjeras un ar digitālām tehnoloģijām saistītu darbu izvēles motivēšanai.

Dalīties